(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Gevallen, kunt u de gemeente aansprakelijk stellen?

3 november 2017
fietser gevallen aanrijding

Een lelijke val maken op straat is erg vervelend, vooral als u hierbij letselschade oploopt en enkel uzelf verantwoordelijk kunt stellen. De praktijk is vaak ingewikkelder dan dat, en het kan zijn  dat de oorzaak van uw ongeluk niet bij uzelf ligt. Is de val bijvoorbeeld veroorzaakt door een loszittende stoeptegel of een putdeksel die niet goed ligt, dan is het mogelijk dat u de gemeente aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgen ervan.

Wanneer is de gemeente aansprakelijk voor een val?

De gemeente heeft bepaalde verantwoordelijkheden, en de onderhoudsplicht is daar één van. Dit houdt in dat het wegdek ten alle tijden in goede staat moet verkeren, dat stoeptegels recht moeten liggen en niet uit mogen steken, en dat de weg is afgezet op plaatsen waar dat wel zo is. Als de voorzieningen van de gemeente niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, en de veiligheid of gezondheid van de burgers hierdoor in het gedrang komt, dan kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van een ongeluk.

Openbare plaatsen moeten dus goed onderhouden worden om gevaarlijke situaties te vermijden voor de burgers. Als dit wel gebeurt, dan kan het zijn dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die u door de val heeft opgelopen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig te zijn.

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
9

“De eerste uren na het ongeluk was ik in een lichte shock en niet instaat om helder na te denken. Met behulp van Aanrijdinggehad.nl werd er binnen een dag contact met me opgenomen. Naast vakkennis had men ook een luisterend oor”

- Kaylee
Letselschade melden

De gemeente aansprakelijk stellen: geen eenvoudige opdracht

Natuurlijk is de gemeente niet altijd aansprakelijk als iemand op de openbare weg valt. Er wordt nog altijd verwacht van de voetganger of fietser dat deze zelf goed oplet om ongelukken te vermijden. Als een stoeptegel meer dan 3 centimeter uitsteekt, dan wordt deze als mogelijke oorzaak van ongelukken en vallen beschouwd.

Als u dus over een tegel gestruikeld bent, met een hoogteverschil van minder dan 3 centimeter, dan wordt het beschouwd als uw eigen verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij echter om een richtlijn, niet zozeer een scheidingslijn. In de praktijk is de toepassing van deze wet immers veel ingewikkelder, en vaak erg onduidelijk.

Ook moet de gemeente de tijd krijgen om het gebrek aan de openbare weg op te lossen. Als een ander persoon bijvoorbeeld een tegel heeft losgehaald, met als gevolg dat iemand hierdoor struikelt. Dan is slecht onderhoud natuurlijke niet de oorzaak van het ongeval en kan het dan ook lastig zijn om aan te tonen dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Hierbij is het minder relevant of de gemeente effectief op de hoogte was van de schade of het gebrek aan de openbare plaats.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Wanneer kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden?

Als u bent gevallen door een slecht onderhoud van de openbare weg of plaats door de gemeente, dan is het belangrijk de volgende vragen te stellen:

1. Was het hoogteverschil meer dan 3 centimeter?
2. Werd de gemeente meerdere malen voor het gebrek gewaarschuwd?
3. Had de gemeente weet van het gebrek na een inspectie?
4. Had de gemeente tijd om het probleem op te lossen?

Een praktisch voorbeeld ter verduidelijking

Een man struikelt over een omhoogstaande stoeptegel. De plaats van het ongeluk ligt echter niet op zijn normale route en hij woont er slechts enkele weken. De omgekeerde tegel is de enige oneffenheid op de baan, maar steekt wel 5 centimeter boven de grond uit.

De man loopt door de val letsel op aan zijn polsen en knieën op en moet een medische behandeling ondergaan, waardoor hij 3 weken niet kan werken. De gemeente is in dit geval aansprakelijk voor de val, omdat de oorzaak ligt bij een ondermaats onderhoud van de openbare weg.

Aanrijdinggehad.nl, professionele ondersteuning bij een val

Letselschade oplopen door een val op een openbare plaats is juridisch gezien ingewikkeld kwestie, juist omdat niet altijd even duidelijk is wie nu precies verantwoordelijk is voor de gevolgen ervan. Als u een val heeft gemaakt en daardoor letselschade heeft opgelopen, dan is het belangrijk beroep te doen op een specialist die u kan helpen bij de juridische kant van de zaak.

Het verhalen en het berekenen van een schadevergoeding is zeer gecompliceerd werk. De letselschadespecialisten die aangesloten zijn bij aanrijdinggehad.nl hebben alle kennis in huis om u goed te kunnen helpen. Wacht niet langer dan nodig is en neem contact op met een van onze specialisten.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
107 recensies op
Nicole Patatje
Nicole Patatje
04/01/2023
Ontzettend goed geholpen en altijd goed op de hoogte gebracht...de inzet is geweldig en ik ben heel erg dankbaar voor alles wat voor mij bereikt is...zorgvuldig en aandachtig werk geleverd...heel erg bedankt voor al uw goede zorgen en aandachtig werk..
Edward Verschoor
Edward Verschoor
21/12/2022
Prima geregeld m.b.t. afhandeling lestelschade van mijn ouders en snelle afwikkeling
Elf H
Elf H
20/12/2022
Ik ben voldoende geïnformeerd en ze spraken begrijpelijke taal. Ik ben tevreden over mijn zaak.
najima charif
najima charif
07/12/2022
Bent u nog opzoek naar iemand die uw letselschadezaak moet behandelen, dan zou ik zeker Arvid Letselschade benaderen. De communicatie en resultaten zijn top!
Naomi Pijl
Naomi Pijl
21/11/2022
Ik ben enorm geholpen! Kon geen betere advocaat wensen.
N Boz
N Boz
21/11/2022
Ik heb een hele goede ervaring met Arcus letselschade. Mr. J. (Jorg) van de Watering Heeft me geholpen.
Rolf en Natasja
Rolf en Natasja
18/11/2022
Arcus letselschade heeft zich volledig ingezet voor onze zaak. Zij hebben ons bijgestaan met hun uitstekende kennis en het voortouw genomen bij het bewandelde pad. We zijn alle tijd volledig op de hoogte gehouden. Bedankt.
Rob
Rob
13/11/2022
Ik ben goed geholpen. Alle informatie die voor mij van toepassing was duidelijk gedeeld. Heb zelf eigenlijk niets hoeven doen,zij hebben alles geregeld. Ik beveel deze maatschappij aan om je bij te staan.
Cees Ippel
Cees Ippel
11/11/2022
Met respect, kennis en kunde hebben wij bij een letselschade een zeer positieve ervaring met Arcus Letsschade. Met de aandacht voor persoon en rechtsgang is er op een bijzonder invulling gegeven aan onze zaak.

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen