(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Gevallen, kunt u de gemeente aansprakelijk stellen?

3 november 2017
fietser gevallen aanrijding

Een lelijke val maken op straat is erg vervelend, vooral als u hierbij letselschade oploopt en enkel uzelf verantwoordelijk kunt stellen. De praktijk is vaak ingewikkelder dan dat, en het kan zijn  dat de oorzaak van uw ongeluk niet bij uzelf ligt. Is de val bijvoorbeeld veroorzaakt door een loszittende stoeptegel of een putdeksel die niet goed ligt, dan is het mogelijk dat u de gemeente aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgen ervan.

Wanneer is de gemeente aansprakelijk voor een val?

De gemeente heeft bepaalde verantwoordelijkheden, en de onderhoudsplicht is daar één van. Dit houdt in dat het wegdek ten alle tijden in goede staat moet verkeren, dat stoeptegels recht moeten liggen en niet uit mogen steken, en dat de weg is afgezet op plaatsen waar dat wel zo is. Als de voorzieningen van de gemeente niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, en de veiligheid of gezondheid van de burgers hierdoor in het gedrang komt, dan kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van een ongeluk.

Openbare plaatsen moeten dus goed onderhouden worden om gevaarlijke situaties te vermijden voor de burgers. Als dit wel gebeurt, dan kan het zijn dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die u door de val heeft opgelopen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig te zijn.

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
8

“Door de nieuwsberichten welke Aanrijdinggehad.nl heeft geplaatst kwam ik erachter dat ik recht had op een schadevergoeding. Ondanks dat het verkeersongeluk dateerde van 3 maanden daarvoor. De schadevergoeding die ik heb gekregen was een lichte deken op de wond”

- Mark
Letselschade melden

De gemeente aansprakelijk stellen: geen eenvoudige opdracht

Natuurlijk is de gemeente niet altijd aansprakelijk als iemand op de openbare weg valt. Er wordt nog altijd verwacht van de voetganger of fietser dat deze zelf goed oplet om ongelukken te vermijden. Als een stoeptegel meer dan 3 centimeter uitsteekt, dan wordt deze als mogelijke oorzaak van ongelukken en vallen beschouwd.

Als u dus over een tegel gestruikeld bent, met een hoogteverschil van minder dan 3 centimeter, dan wordt het beschouwd als uw eigen verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij echter om een richtlijn, niet zozeer een scheidingslijn. In de praktijk is de toepassing van deze wet immers veel ingewikkelder, en vaak erg onduidelijk.

Ook moet de gemeente de tijd krijgen om het gebrek aan de openbare weg op te lossen. Als een ander persoon bijvoorbeeld een tegel heeft losgehaald, met als gevolg dat iemand hierdoor struikelt. Dan is slecht onderhoud natuurlijke niet de oorzaak van het ongeval en kan het dan ook lastig zijn om aan te tonen dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Hierbij is het minder relevant of de gemeente effectief op de hoogte was van de schade of het gebrek aan de openbare plaats.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Wanneer kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden?

Als u bent gevallen door een slecht onderhoud van de openbare weg of plaats door de gemeente, dan is het belangrijk de volgende vragen te stellen:

1. Was het hoogteverschil meer dan 3 centimeter?
2. Werd de gemeente meerdere malen voor het gebrek gewaarschuwd?
3. Had de gemeente weet van het gebrek na een inspectie?
4. Had de gemeente tijd om het probleem op te lossen?

Een praktisch voorbeeld ter verduidelijking

Een man struikelt over een omhoogstaande stoeptegel. De plaats van het ongeluk ligt echter niet op zijn normale route en hij woont er slechts enkele weken. De omgekeerde tegel is de enige oneffenheid op de baan, maar steekt wel 5 centimeter boven de grond uit.

De man loopt door de val letsel op aan zijn polsen en knieën op en moet een medische behandeling ondergaan, waardoor hij 3 weken niet kan werken. De gemeente is in dit geval aansprakelijk voor de val, omdat de oorzaak ligt bij een ondermaats onderhoud van de openbare weg.

Aanrijdinggehad.nl, professionele ondersteuning bij een val

Letselschade oplopen door een val op een openbare plaats is juridisch gezien ingewikkeld kwestie, juist omdat niet altijd even duidelijk is wie nu precies verantwoordelijk is voor de gevolgen ervan. Als u een val heeft gemaakt en daardoor letselschade heeft opgelopen, dan is het belangrijk beroep te doen op een specialist die u kan helpen bij de juridische kant van de zaak.

Het verhalen en het berekenen van een schadevergoeding is zeer gecompliceerd werk. De letselschadespecialisten die aangesloten zijn bij aanrijdinggehad.nl hebben alle kennis in huis om u goed te kunnen helpen. Wacht niet langer dan nodig is en neem contact op met een van onze specialisten.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
161 recensies op
Rachid Elaita
Rachid Elaita
27/12/2023
Ben heel tevreden met de samenwerking die ik heb mogen ervaren met dhr Watering. Vlotte communicatie en een prima resultaat
Patrick Van den haselkamp
Patrick Van den haselkamp
14/12/2023
Ik heb hele goede ervaringen beleefd,met mr.T.van der ven. Ze heeft ontzettend goed haar best gedaan voor mij.ondanks dat het mijn eigen schuld was (aanrijding). Heeft MR Tessa van der ven mij toch kunnen helpen via inzittende verzekering. Waardoor ik voor 90 procent ben hersteld. Ik zal arcus bij iedereen aanraden
Arek Serafin
Arek Serafin
14/12/2023
Bardzo pomocny Adwokat dostępny z polskim tłumaczem. Polecam :)
Joyce Leijen
Joyce Leijen
07/12/2023
Zeer tevreden. Ze hanteren echt een betrokken en persoonlijke benadering. Communicatie is echt prettig, duidelijk en conform afspraak.
Marjan Polman
Marjan Polman
01/12/2023
Na kontakt gezocht te hebben met Arcus Letsel schade werd ik empatisch en deskundig geholpen door Mevrouw Parinussa. Dat was een hele opluchting in een lastige situatie. Mevrouw Parinussa handelde de kwestie voor me af,waardoor ik me ontzorgd voelde ,en er een redelijke afronding kwam. Heel hartelijk bedankt !
El
El
01/12/2023
Op aanraden ben ik bij advocaat Mark Huigen terecht gekomen. Ik ben super tevreden met zijn professionele manier van werken en ik raad hem zelf ook aan. Meelevend en duidelijke, transparante communicatie. Ik werd voortdurend van alle ontwikkelingen op de hoogte gehouden en als ik met vragen zat dan was hij makkelijk bereikbaar. Dit gaf mij het gevoel dat ik werd vertegenwoordigd door iemand die zich volledig voor mij inzet. Het eindresultaat van mijn claim is daar het bewijs van. Heel erg bedankt voor alle hulp, motivatie en inzet meneer Huigen!
Wirin Jiawan
Wirin Jiawan
18/11/2023
Oeps, eindelijk is het gelukt dank zij advocaat Jorg van de Watering. Het was een complexe zaak, hij heeft het tot het laatste eind getrokken. Hij kent de kneepjes van het vak. Een zaak uit het jaar 2021 zelfs de tegenpartij was doorgereden en wilde niet meewerken. Dat hij zelf de zaak bij de Rechter heeft gebracht en dat wij de zaak hebben gewonnen. Ik werd voortdurend op de hoogte gehouden. Het is een aanrader om bij Jorg van de Watering aan te melden voor professionele hulp en begeleiding van schades. Kennis kunde en professionele begeleiding staan heel hoog in het vaandel bij Arcus Letselschade. Zeker een aanrader om bij hem te melden . Jorg nog bedankt voor alles!
Denise De Voos
Denise De Voos
15/11/2023
Super fijn geholpen door Arcus letselschade. Het is een fijn bedrijf die zeer vriendelijk en behulpzaam is. Ze nemen de tijd voor je verhaal, kijken samen naar de beste oplossing en handelen snel.
Sylvia Buitendijk
Sylvia Buitendijk
05/11/2023
Wij zijn zeer goed in onze zaak geholpen. Alles is uitgelegd in de taal die wij ook begrijpen. Ik voelde me begrepen, en ze werken hard voor je zaak.

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen