(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Gevallen, kunt u de gemeente aansprakelijk stellen?

3 november 2017
fietser gevallen

Een lelijke val maken op straat is erg vervelend, vooral als u hierbij letselschade oploopt en enkel uzelf verantwoordelijk kunt stellen. De praktijk is vaak ingewikkelder dan dat, en het kan zijn  dat de oorzaak van uw ongeluk niet bij uzelf ligt. Is de val bijvoorbeeld veroorzaakt door een loszittende stoeptegel of een putdeksel die niet goed ligt, dan is het mogelijk dat u de gemeente aansprakelijk kunt stellen voor de gevolgen ervan.

Wanneer is de gemeente aansprakelijk voor een val?

De gemeente heeft bepaalde verantwoordelijkheden, en de onderhoudsplicht is daar één van. Dit houdt in dat het wegdek ten alle tijden in goede staat moet verkeren, dat stoeptegels recht moeten liggen en niet uit mogen steken, en dat de weg is afgezet op plaatsen waar dat wel zo is. Als de voorzieningen van de gemeente niet aan bepaalde voorwaarden voldoen, en de veiligheid of gezondheid van de burgers hierdoor in het gedrang komt, dan kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van een ongeluk.

Openbare plaatsen moeten dus goed onderhouden worden om gevaarlijke situaties te vermijden voor de burgers. Als dit wel gebeurt, dan kan het zijn dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die u door de val heeft opgelopen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo eenvoudig te zijn.

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
8

“Door de nieuwsberichten welke Aanrijdinggehad.nl heeft geplaatst kwam ik erachter dat ik recht had op een schadevergoeding. Ondanks dat het verkeersongeluk dateerde van 3 maanden daarvoor. De schadevergoeding die ik heb gekregen was een lichte deken op de wond”

- Mark
Letselschade melden

De gemeente aansprakelijk stellen: geen eenvoudige opdracht

Natuurlijk is de gemeente niet altijd aansprakelijk als iemand op de openbare weg valt. Er wordt nog altijd verwacht van de voetganger of fietser dat deze zelf goed oplet om ongelukken te vermijden. Als een stoeptegel meer dan 3 centimeter uitsteekt, dan wordt deze als mogelijke oorzaak van ongelukken en vallen beschouwd.

Als u dus over een tegel gestruikeld bent, met een hoogteverschil van minder dan 3 centimeter, dan wordt het beschouwd als uw eigen verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij echter om een richtlijn, niet zozeer een scheidingslijn. In de praktijk is de toepassing van deze wet immers veel ingewikkelder, en vaak erg onduidelijk.

Ook moet de gemeente de tijd krijgen om het gebrek aan de openbare weg op te lossen. Als een ander persoon bijvoorbeeld een tegel heeft losgehaald, met als gevolg dat iemand hierdoor struikelt. Dan is slecht onderhoud natuurlijke niet de oorzaak van het ongeval en kan het dan ook lastig zijn om aan te tonen dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk is. Hierbij is het minder relevant of de gemeente effectief op de hoogte was van de schade of het gebrek aan de openbare plaats.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Wanneer kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden?

Als u bent gevallen door een slecht onderhoud van de openbare weg of plaats door de gemeente, dan is het belangrijk de volgende vragen te stellen:

1. Was het hoogteverschil meer dan 3 centimeter?
2. Werd de gemeente meerdere malen voor het gebrek gewaarschuwd?
3. Had de gemeente weet van het gebrek na een inspectie?
4. Had de gemeente tijd om het probleem op te lossen?

Een praktisch voorbeeld ter verduidelijking

Een man struikelt over een omhoogstaande stoeptegel. De plaats van het ongeluk ligt echter niet op zijn normale route en hij woont er slechts enkele weken. De omgekeerde tegel is de enige oneffenheid op de baan, maar steekt wel 5 centimeter boven de grond uit.

De man loopt door de val letsel op aan zijn polsen en knieën op en moet een medische behandeling ondergaan, waardoor hij 3 weken niet kan werken. De gemeente is in dit geval aansprakelijk voor de val, omdat de oorzaak ligt bij een ondermaats onderhoud van de openbare weg.

Aanrijdinggehad.nl, professionele ondersteuning bij een val

Letselschade oplopen door een val op een openbare plaats is juridisch gezien ingewikkeld kwestie, juist omdat niet altijd even duidelijk is wie nu precies verantwoordelijk is voor de gevolgen ervan. Als u een val heeft gemaakt en daardoor letselschade heeft opgelopen, dan is het belangrijk beroep te doen op een specialist die u kan helpen bij de juridische kant van de zaak.

Het verhalen en het berekenen van een schadevergoeding is zeer gecompliceerd werk. De letselschadespecialisten die aangesloten zijn bij aanrijdinggehad.nl hebben alle kennis in huis om u goed te kunnen helpen. Wacht niet langer dan nodig is en neem contact op met een van onze specialisten.

Bekijk de ervaringen over Aanrijdinggehad.nl

9.3

Petra

  • Aanrijding met een scooter

Betrokken, professioneel en goed advies. Na het oplopen van een gebroken arm door een aanrijding met een scooter, ben ik uitstekend geholpen. Ook heb ik alle ziekenhuis kosten vergoed gekregen.

9.5

Furkan

  • Whiplash

Ik heb maanden niet mogen voetballen omdat ik een whiplash had. Dit kwam door een aan aanrijding van achteren toen ik stil stond bij een stoplicht. Het herstellen duurde lang maar gelukkig kreeg wel snel een schadevergoeding

9

Kaylee

  • Auto aanrijding

“De eerste uren na het ongeluk was ik in een lichte shock en niet instaat om helder na te denken. Met behulp van Aanrijdinggehad.nl werd er binnen een dag contact met me opgenomen. Naast vakkennis had men ook een luisterend oor”

8.7

Remco

  • Aangereden op de fiets

Aangereden worden was heftig. Ik heb hiervoor bij een psycholoog gelopen voordat ik weer op de fiets durfde te stappen. Door Aanrijdinggehad kwam ik in contact met een letselschadeadvocaat die mij hielp een schadevergoeding te claimen en met succes!

8.6

Henk

  • Auto aanrijding

Terwijl ik op mijn fiets reed opende een auto zijn portier zonder te kijken, daar lag ik. Ik ben ZZP-er, 6 maanden later kan ik nog steeds niet volledig werken, door verschillende klachten. Met de hulp van Aanrijdinggehad.nl heb ik mijn misgelopen inkomsten netjes vergoed gekregen

 

10

Carmen

  • Zeer fijn geholpen

Ik ben heel tevreden over de hulp van de specialist! Ik kan het iedereen aanraden die letsel heeft opgelopen. Er komt op juridisch gebied zoveel op je af, dat verwacht je gewoon niet. De advocaat heeft alle zorgen bij mij weggenomen.

8

Mark

  • Motor aanrijding

“Door de nieuwsberichten welke Aanrijdinggehad.nl heeft geplaatst kwam ik erachter dat ik recht had op een schadevergoeding. Ondanks dat het verkeersongeluk dateerde van 3 maanden daarvoor. De schadevergoeding die ik heb gekregen was een lichte deken op de wond”

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Letselschade advocaat neemt contact op met u Ontzorging

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen