(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Letsel door uitglijden over bladeren op de openbare weg

3 november 2017
Auto band herfst

De herfst- en winterperiode zorgen ieder jaar opnieuw voor een toename van het aantal ongevallen met letselschade. Dat is logisch want het is nu eenmaal langer donker, de wegen worden gladder, tijdens de herfst vallen bladeren met hopen van de bomen, mist is niet langer een uitzondering. Ook het natte wegdek helpt niet om de remafstanden acceptabel te houden. Heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u letselschade oploopt door het uitglijden over bladeren op de openbare weg en wie is aansprakelijk?

Hypothese

We beginnen met een fictief verhaal om de aansprakelijkheidsproblematiek uit de doeken te doen. In dit verhaal hebben we een bromfietser die met een normale snelheid door de snelheid door de stad rijdt. Het is herfst en het wegdek ligt er glad bij, dus hij matigt zijn snelheid. Op een bepaald moment glijdt hij uit over natte bladeren die zich op het openbaar wegdek bevinden.

Hij schuift enkele meters over het wegdek en loopt letsel aan zijn knie op. Onderzoek toont aan dat de bladeren afkomstig zijn van de bomen van een nabijgelegen modewinkel. De bromfietser vraagt zich nu af wie hij in dit verhaal kan aansprakelijk stellen om zijn letselschade te vergoeden. Heeft hij eigenlijk wel recht op een schadevergoeding?

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
9.3

Betrokken, professioneel en goed advies. Na het oplopen van een gebroken arm door een aanrijding met een scooter, ben ik uitstekend geholpen. Ook heb ik alle ziekenhuis kosten vergoed gekregen.

- Petra
Letselschade melden

Aansprakelijkheid van de wegbeheerder

In de eerste plaats denken we aan de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Weet dan alvast dat de Hoge Raad reeds eerder beslist heeft dat bladeren op de weg geen ‘gebrek aan de weg‘ inhoudt. Zo’n ‘gebrek aan de weg‘ zal aangetoond moeten worden om de aansprakelijkheid van het overheidslichaam in het gedrang te brengen.

Enkel indien er ook effectief een gebrek is aan de weg, bijvoorbeeld de ophoping van bladeren in een grote geul, zal het overheidsorgaan rechtstreeks aansprakelijk zijn. Enkel de aanwezigheid van bladeren tijdens de herfst volstaat dus niet.

Toch is er nog een andere mogelijkheid om het overheidsorgaan aansprakelijk te stellen. Zo heeft de wegbeheerder immers ook een zorgplicht. Die zorgplicht moet zich vertalen in een inspanningsverplichting om de wegen veilig en net te houden. Het woord ‘inspanningsverplichting’ staat centraal: de wegbeheerder moet ‘als een goede huisvader’ alles in het werk stellen om veilige en nette wegen te bekomen, maar het mag geen resultaatsverplichting inhouden.

Wil de bestuurder de wegbeheerder aansprakelijk stellen, dan moet hij ook een inbreuk op de inspanningsverplichting aantonen. Zo oordeelde de rechtbank te Utrecht bijvoorbeeld eerder. Dat een gemeente meteen moet ingrijpen als er een telefoontje binnenkomt over een potentieel gevaarlijke situatie en moet ingrijpen bij waarschuwingen door de weginspectie.

Heeft de gemeente een reinigingsplan en had deze straat op het moment van de feiten gereinigd moeten zijn? Ook dan kan de wegbeheerder aansprakelijk gesteld worden. In alle andere gevallen wordt het moeilijk, tenzij hij natuurlijk de modewinkel  kunnen aanspreken.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Aansprakelijkheid van de eigenaar van het erf

Was de boom waarvan de bladeren vielen eigendom van de gemeente, dan is de kous af. Aangezien de bomen eigendom waren van de mode winkel kan echter ook hij aansprakelijk zijn. In dat geval zal wel moeten aangetoond worden dat hij een fout beging.

Een fout houdt dan in dat hij onvoldoende onderhoud en controle heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld door de boom niet te snoeien of overhangende takken niet te verwijderen. De eigenaar zal moeten aantonen dat er regelmatig onderhoud plaatsvond door een erkende boomcontroleur en dat hij alle voorzienbare maatregelen had genomen om schade te voorkomen.

Is de eigenaar van de modewinkel in dit verhaal aansprakelijk? Dan blijft het natuurlijk hopen dat hij voldoende solvabel is of over een aansprakelijkheidsverzekering beschikt.

Ik zie door de bomen het bos niet meer

Als slachtoffer van een verkeersongeval heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u het ongeval niet veroorzaakt heeft. Toch is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is en hoe deze aangesproken moet worden. Vaak ligt de oplossing diep verscholen in het juridisch bos. Er is veel kennis en ervaring nodig om een schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij.

Dankzij Aanrijdinggehad.nl komt daar eindelijk verandering in. Met behulp van Aanrijdinggehad.nl komt u immers kosteloos in contact met een letselschade specialist. Deze neemt binnen 48 uur contact met u op zodra u het contact formulier heeft ingevuld. Laat u ontzorgen, wacht niet langer.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
107 recensies op
Nicole Patatje
Nicole Patatje
04/01/2023
Ontzettend goed geholpen en altijd goed op de hoogte gebracht...de inzet is geweldig en ik ben heel erg dankbaar voor alles wat voor mij bereikt is...zorgvuldig en aandachtig werk geleverd...heel erg bedankt voor al uw goede zorgen en aandachtig werk..
Edward Verschoor
Edward Verschoor
21/12/2022
Prima geregeld m.b.t. afhandeling lestelschade van mijn ouders en snelle afwikkeling
Elf H
Elf H
20/12/2022
Ik ben voldoende geïnformeerd en ze spraken begrijpelijke taal. Ik ben tevreden over mijn zaak.
najima charif
najima charif
07/12/2022
Bent u nog opzoek naar iemand die uw letselschadezaak moet behandelen, dan zou ik zeker Arvid Letselschade benaderen. De communicatie en resultaten zijn top!
Naomi Pijl
Naomi Pijl
21/11/2022
Ik ben enorm geholpen! Kon geen betere advocaat wensen.
N Boz
N Boz
21/11/2022
Ik heb een hele goede ervaring met Arcus letselschade. Mr. J. (Jorg) van de Watering Heeft me geholpen.
Rolf en Natasja
Rolf en Natasja
18/11/2022
Arcus letselschade heeft zich volledig ingezet voor onze zaak. Zij hebben ons bijgestaan met hun uitstekende kennis en het voortouw genomen bij het bewandelde pad. We zijn alle tijd volledig op de hoogte gehouden. Bedankt.
Rob
Rob
13/11/2022
Ik ben goed geholpen. Alle informatie die voor mij van toepassing was duidelijk gedeeld. Heb zelf eigenlijk niets hoeven doen,zij hebben alles geregeld. Ik beveel deze maatschappij aan om je bij te staan.
Cees Ippel
Cees Ippel
11/11/2022
Met respect, kennis en kunde hebben wij bij een letselschade een zeer positieve ervaring met Arcus Letsschade. Met de aandacht voor persoon en rechtsgang is er op een bijzonder invulling gegeven aan onze zaak.
Michel De Bruijn
Michel De Bruijn
11/11/2022
Na 2 auto ongevallen, in 1 week tijd, letsel opgelopen. 1 mijn schuld, bij andere aanrijding, niet mijn schuld. Direct Arcus Letselschade gebeld, omdat wij bij mijn eerdere werkgever (Meeus Assurantiën) onze verzekerden altijd doorverwezen, naar Arcus! Ik was dus al bekend, met de zéér goede service, van Arcus. Óók onze verzekerden, waren altijd vol lof, over Arcus Letselschade!! Net als véle anderen, heb ik de behandeling van mijn zaak, als prettig en kundig ervaren. Zeer klantgericht en ook zéér professioneel/vakkundig! Ze nemen ook de tijd voor je. 👍👍 Ik ben zó blij, dat ik mijn zaak NIET heb aangemeld, bij mijn rechtsbijstandverzekering DAS, maar direct bij Arcus!!! (dat is gewoon mogelijk, ook al heb je een rechtsbijstandverzekering!) Bij je rechtsbijstandverzekering ben je slechts een 'nummertje', ze zijn niet te bereiken telefonisch én leven niet echt met je mee. Die willen het liefst het dossier zo snel mogelijk sluiten. Dus je bent dan véél beter af, met Arcus. De kosten van Arcus, worden door de aansprakelijke verzekeraar, ook gewoon vergoed. Dus het kostte mij niets. Dus ik zou Arcus Letselschade, aan iedereen aanbevelen! Óók vanuit mijn jarenlange beroep, als Schadebehandelaar voor verschillende verzekeraars/tussenpersonen, kan ik Arcus zeker aanbevelen! Zulke goede letselschadebureaus zijn er maar weinig.... 👍👍

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen