(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Letsel door uitglijden over bladeren op de openbare weg

3 november 2017
Auto band herfst

De herfst- en winterperiode zorgen ieder jaar opnieuw voor een toename van het aantal ongevallen met letselschade. Dat is logisch want het is nu eenmaal langer donker, de wegen worden gladder, tijdens de herfst vallen bladeren met hopen van de bomen, mist is niet langer een uitzondering. Ook het natte wegdek helpt niet om de remafstanden acceptabel te houden. Heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u letselschade oploopt door het uitglijden over bladeren op de openbare weg en wie is aansprakelijk?

Hypothese

We beginnen met een fictief verhaal om de aansprakelijkheidsproblematiek uit de doeken te doen. In dit verhaal hebben we een bromfietser die met een normale snelheid door de snelheid door de stad rijdt. Het is herfst en het wegdek ligt er glad bij, dus hij matigt zijn snelheid. Op een bepaald moment glijdt hij uit over natte bladeren die zich op het openbaar wegdek bevinden.

Hij schuift enkele meters over het wegdek en loopt letsel aan zijn knie op. Onderzoek toont aan dat de bladeren afkomstig zijn van de bomen van een nabijgelegen modewinkel. De bromfietser vraagt zich nu af wie hij in dit verhaal kan aansprakelijk stellen om zijn letselschade te vergoeden. Heeft hij eigenlijk wel recht op een schadevergoeding?

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
9.3

Betrokken, professioneel en goed advies. Na het oplopen van een gebroken arm door een aanrijding met een scooter, ben ik uitstekend geholpen. Ook heb ik alle ziekenhuis kosten vergoed gekregen.

- Petra
Letselschade melden

Aansprakelijkheid van de wegbeheerder

In de eerste plaats denken we aan de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Weet dan alvast dat de Hoge Raad reeds eerder beslist heeft dat bladeren op de weg geen ‘gebrek aan de weg‘ inhoudt. Zo’n ‘gebrek aan de weg‘ zal aangetoond moeten worden om de aansprakelijkheid van het overheidslichaam in het gedrang te brengen.

Enkel indien er ook effectief een gebrek is aan de weg, bijvoorbeeld de ophoping van bladeren in een grote geul, zal het overheidsorgaan rechtstreeks aansprakelijk zijn. Enkel de aanwezigheid van bladeren tijdens de herfst volstaat dus niet.

Toch is er nog een andere mogelijkheid om het overheidsorgaan aansprakelijk te stellen. Zo heeft de wegbeheerder immers ook een zorgplicht. Die zorgplicht moet zich vertalen in een inspanningsverplichting om de wegen veilig en net te houden. Het woord ‘inspanningsverplichting’ staat centraal: de wegbeheerder moet ‘als een goede huisvader’ alles in het werk stellen om veilige en nette wegen te bekomen, maar het mag geen resultaatsverplichting inhouden.

Wil de bestuurder de wegbeheerder aansprakelijk stellen, dan moet hij ook een inbreuk op de inspanningsverplichting aantonen. Zo oordeelde de rechtbank te Utrecht bijvoorbeeld eerder. Dat een gemeente meteen moet ingrijpen als er een telefoontje binnenkomt over een potentieel gevaarlijke situatie en moet ingrijpen bij waarschuwingen door de weginspectie.

Heeft de gemeente een reinigingsplan en had deze straat op het moment van de feiten gereinigd moeten zijn? Ook dan kan de wegbeheerder aansprakelijk gesteld worden. In alle andere gevallen wordt het moeilijk, tenzij hij natuurlijk de modewinkel  kunnen aanspreken.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Aansprakelijkheid van de eigenaar van het erf

Was de boom waarvan de bladeren vielen eigendom van de gemeente, dan is de kous af. Aangezien de bomen eigendom waren van de mode winkel kan echter ook hij aansprakelijk zijn. In dat geval zal wel moeten aangetoond worden dat hij een fout beging.

Een fout houdt dan in dat hij onvoldoende onderhoud en controle heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld door de boom niet te snoeien of overhangende takken niet te verwijderen. De eigenaar zal moeten aantonen dat er regelmatig onderhoud plaatsvond door een erkende boomcontroleur en dat hij alle voorzienbare maatregelen had genomen om schade te voorkomen.

Is de eigenaar van de modewinkel in dit verhaal aansprakelijk? Dan blijft het natuurlijk hopen dat hij voldoende solvabel is of over een aansprakelijkheidsverzekering beschikt.

Ik zie door de bomen het bos niet meer

Als slachtoffer van een verkeersongeval heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u het ongeval niet veroorzaakt heeft. Toch is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is en hoe deze aangesproken moet worden. Vaak ligt de oplossing diep verscholen in het juridisch bos. Er is veel kennis en ervaring nodig om een schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij.

Dankzij Aanrijdinggehad.nl komt daar eindelijk verandering in. Met behulp van Aanrijdinggehad.nl komt u immers kosteloos in contact met een letselschade specialist. Deze neemt binnen 48 uur contact met u op zodra u het contact formulier heeft ingevuld. Laat u ontzorgen, wacht niet langer.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
161 recensies op
Rachid Elaita
Rachid Elaita
27/12/2023
Ben heel tevreden met de samenwerking die ik heb mogen ervaren met dhr Watering. Vlotte communicatie en een prima resultaat
Patrick Van den haselkamp
Patrick Van den haselkamp
14/12/2023
Ik heb hele goede ervaringen beleefd,met mr.T.van der ven. Ze heeft ontzettend goed haar best gedaan voor mij.ondanks dat het mijn eigen schuld was (aanrijding). Heeft MR Tessa van der ven mij toch kunnen helpen via inzittende verzekering. Waardoor ik voor 90 procent ben hersteld. Ik zal arcus bij iedereen aanraden
Arek Serafin
Arek Serafin
14/12/2023
Bardzo pomocny Adwokat dostępny z polskim tłumaczem. Polecam :)
Joyce Leijen
Joyce Leijen
07/12/2023
Zeer tevreden. Ze hanteren echt een betrokken en persoonlijke benadering. Communicatie is echt prettig, duidelijk en conform afspraak.
Marjan Polman
Marjan Polman
01/12/2023
Na kontakt gezocht te hebben met Arcus Letsel schade werd ik empatisch en deskundig geholpen door Mevrouw Parinussa. Dat was een hele opluchting in een lastige situatie. Mevrouw Parinussa handelde de kwestie voor me af,waardoor ik me ontzorgd voelde ,en er een redelijke afronding kwam. Heel hartelijk bedankt !
El
El
01/12/2023
Op aanraden ben ik bij advocaat Mark Huigen terecht gekomen. Ik ben super tevreden met zijn professionele manier van werken en ik raad hem zelf ook aan. Meelevend en duidelijke, transparante communicatie. Ik werd voortdurend van alle ontwikkelingen op de hoogte gehouden en als ik met vragen zat dan was hij makkelijk bereikbaar. Dit gaf mij het gevoel dat ik werd vertegenwoordigd door iemand die zich volledig voor mij inzet. Het eindresultaat van mijn claim is daar het bewijs van. Heel erg bedankt voor alle hulp, motivatie en inzet meneer Huigen!
Wirin Jiawan
Wirin Jiawan
18/11/2023
Oeps, eindelijk is het gelukt dank zij advocaat Jorg van de Watering. Het was een complexe zaak, hij heeft het tot het laatste eind getrokken. Hij kent de kneepjes van het vak. Een zaak uit het jaar 2021 zelfs de tegenpartij was doorgereden en wilde niet meewerken. Dat hij zelf de zaak bij de Rechter heeft gebracht en dat wij de zaak hebben gewonnen. Ik werd voortdurend op de hoogte gehouden. Het is een aanrader om bij Jorg van de Watering aan te melden voor professionele hulp en begeleiding van schades. Kennis kunde en professionele begeleiding staan heel hoog in het vaandel bij Arcus Letselschade. Zeker een aanrader om bij hem te melden . Jorg nog bedankt voor alles!
Denise De Voos
Denise De Voos
15/11/2023
Super fijn geholpen door Arcus letselschade. Het is een fijn bedrijf die zeer vriendelijk en behulpzaam is. Ze nemen de tijd voor je verhaal, kijken samen naar de beste oplossing en handelen snel.
Sylvia Buitendijk
Sylvia Buitendijk
05/11/2023
Wij zijn zeer goed in onze zaak geholpen. Alles is uitgelegd in de taal die wij ook begrijpen. Ik voelde me begrepen, en ze werken hard voor je zaak.

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen