(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Letsel door uitglijden over bladeren op de openbare weg

3 november 2017
Auto band herfst

De herfst- en winterperiode zorgen ieder jaar opnieuw voor een toename van het aantal ongevallen met letselschade. Dat is logisch want het is nu eenmaal langer donker, de wegen worden gladder, tijdens de herfst vallen bladeren met hopen van de bomen, mist is niet langer een uitzondering. Ook het natte wegdek helpt niet om de remafstanden acceptabel te houden. Heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u letselschade oploopt door het uitglijden over bladeren op de openbare weg en wie is aansprakelijk?

Hypothese

We beginnen met een fictief verhaal om de aansprakelijkheidsproblematiek uit de doeken te doen. In dit verhaal hebben we een bromfietser die met een normale snelheid door de snelheid door de stad rijdt. Het is herfst en het wegdek ligt er glad bij, dus hij matigt zijn snelheid. Op een bepaald moment glijdt hij uit over natte bladeren die zich op het openbaar wegdek bevinden.

Hij schuift enkele meters over het wegdek en loopt letsel aan zijn knie op. Onderzoek toont aan dat de bladeren afkomstig zijn van de bomen van een nabijgelegen modewinkel. De bromfietser vraagt zich nu af wie hij in dit verhaal kan aansprakelijk stellen om zijn letselschade te vergoeden. Heeft hij eigenlijk wel recht op een schadevergoeding?

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
8.6

Terwijl ik op mijn fiets reed opende een auto zijn portier zonder te kijken, daar lag ik. Ik ben ZZP-er, 6 maanden later kan ik nog steeds niet volledig werken, door verschillende klachten. Met de hulp van Aanrijdinggehad.nl heb ik mijn misgelopen inkomsten netjes vergoed gekregen

 

- Henk
Letselschade melden

Aansprakelijkheid van de wegbeheerder

In de eerste plaats denken we aan de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Weet dan alvast dat de Hoge Raad reeds eerder beslist heeft dat bladeren op de weg geen ‘gebrek aan de weg‘ inhoudt. Zo’n ‘gebrek aan de weg‘ zal aangetoond moeten worden om de aansprakelijkheid van het overheidslichaam in het gedrang te brengen.

Enkel indien er ook effectief een gebrek is aan de weg, bijvoorbeeld de ophoping van bladeren in een grote geul, zal het overheidsorgaan rechtstreeks aansprakelijk zijn. Enkel de aanwezigheid van bladeren tijdens de herfst volstaat dus niet.

Toch is er nog een andere mogelijkheid om het overheidsorgaan aansprakelijk te stellen. Zo heeft de wegbeheerder immers ook een zorgplicht. Die zorgplicht moet zich vertalen in een inspanningsverplichting om de wegen veilig en net te houden. Het woord ‘inspanningsverplichting’ staat centraal: de wegbeheerder moet ‘als een goede huisvader’ alles in het werk stellen om veilige en nette wegen te bekomen, maar het mag geen resultaatsverplichting inhouden.

Wil de bestuurder de wegbeheerder aansprakelijk stellen, dan moet hij ook een inbreuk op de inspanningsverplichting aantonen. Zo oordeelde de rechtbank te Utrecht bijvoorbeeld eerder. Dat een gemeente meteen moet ingrijpen als er een telefoontje binnenkomt over een potentieel gevaarlijke situatie en moet ingrijpen bij waarschuwingen door de weginspectie.

Heeft de gemeente een reinigingsplan en had deze straat op het moment van de feiten gereinigd moeten zijn? Ook dan kan de wegbeheerder aansprakelijk gesteld worden. In alle andere gevallen wordt het moeilijk, tenzij hij natuurlijk de modewinkel  kunnen aanspreken.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Aansprakelijkheid van de eigenaar van het erf

Was de boom waarvan de bladeren vielen eigendom van de gemeente, dan is de kous af. Aangezien de bomen eigendom waren van de mode winkel kan echter ook hij aansprakelijk zijn. In dat geval zal wel moeten aangetoond worden dat hij een fout beging.

Een fout houdt dan in dat hij onvoldoende onderhoud en controle heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld door de boom niet te snoeien of overhangende takken niet te verwijderen. De eigenaar zal moeten aantonen dat er regelmatig onderhoud plaatsvond door een erkende boomcontroleur en dat hij alle voorzienbare maatregelen had genomen om schade te voorkomen.

Is de eigenaar van de modewinkel in dit verhaal aansprakelijk? Dan blijft het natuurlijk hopen dat hij voldoende solvabel is of over een aansprakelijkheidsverzekering beschikt.

Ik zie door de bomen het bos niet meer

Als slachtoffer van een verkeersongeval heeft u recht op een schadevergoeding wanneer u het ongeval niet veroorzaakt heeft. Toch is het niet altijd duidelijk wie er aansprakelijk is en hoe deze aangesproken moet worden. Vaak ligt de oplossing diep verscholen in het juridisch bos. Er is veel kennis en ervaring nodig om een schadevergoeding te claimen bij de aansprakelijke partij.

Dankzij Aanrijdinggehad.nl komt daar eindelijk verandering in. Met behulp van Aanrijdinggehad.nl komt u immers kosteloos in contact met een letselschade specialist. Deze neemt binnen 48 uur contact met u op zodra u het contact formulier heeft ingevuld. Laat u ontzorgen, wacht niet langer.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
89 recensies op
Marieke Jansen
Marieke Jansen
28/06/2022
Geverifieerd
Deskundige en betrokken begeleiding.
Lees verder
Wini Palo
Wini Palo
22/06/2022
Geverifieerd
Na me ongeluk op 31 oktober een goede vriend van me gaaf me nummer van Arcus want een andere vriend van me was goed geholpen door arcus na auto ongelukt en doordat kwam ik in contact met Joanne Parinussa van letselschade en ik kan je één ding zeggen goed geholpen vanaf dag zii is echt een toppertje ik zal zwz vrienden en kennissen en familie arcus garanderen!!!!!!!
Lees verder
Jolanda Peltzer
Jolanda Peltzer
22/06/2022
Geverifieerd
Arcus Letselschade heeft mij bijgestaan met de vervelende gevolgen van een ongeval. Het was prettig dat Arcus zaken als letselschade geheel voor je oppakken en hier richting in geven. Goed contact, heldere communicatie, kortom het proces werd goed opgepakt en afgesloten. Wel werd mij in dit traject meer dan duidelijk dat wanneer een zaak ook menselijk letsel betreft, dit automatisch een langere termijn in beslag neemt om tot uiteindelijke afhandeling te kunnen komen, hetgeen ook iets zegt over de stroeve houding van de tegenpartij. Hopelijk gaat u het niet nodig hebben, maar mocht dit wel het geval zijn kan u erop rekenen dat Arcus Letselschade u prettig en kundig bij zal staan!
Lees verder
Judith Blom
Judith Blom
21/06/2022
Geverifieerd
Het was voor mij voor het eerst dat ik met een letselschade advocaat te maken had Ik werd zeer goed begeleid en geïnformeerd wat de te nemen stappen waren. Zeker Mr. J. van de Watering heeft mij zeer vakkundig geholpen. Ik raad Arcuatus Letselschade dan ook aan, aan een ieder die hiermee op welke manier dan ook mee te maken krijgt
Lees verder
dennis kemner
dennis kemner
17/06/2022
Geverifieerd
Ik heb zeer goede ervaring met Arcus Letselschade. Na mijn ongeluk en meerdere andere advocaten te hebben gehad ben ik bij Arcus letselschade terecht gekomen. Nadat ik jaren verwikkeld was in mijn zaak en geen uitweg meer zag ben ik uiteindelijk in contact gekomen met Dhr J. van de Wetering. Vanaf het moment dat ik mijn situatie had voorgelegd, werd alles in werking gezet. Na enkele jaren verder te zijn heb ik gerechtigheid mogen ontvangen door het goede werk van Dhr van de Watering. Ik zal dan ook iedereen aanraden met letselschade contact op te nemen met dhr van de Watering. ( Arcus Letselschade ) Ik ben zeer en zeer tevreden! Afz: Dennis.
Lees verder
Sabina
Sabina
24/05/2022
Geverifieerd
Ik heb zeer goede ervaring met Arcus Letselschade. Na mijn auto ongeluk heb ik mij aangemeld bij mijn voormalige rechtsbijstand verzekering. Deze wilde mij echter laten uitkopen voor een slordig bedrag. Nadat ik al jaren bij hen aangesloten was. Dit heb ik echter niet laten gebeuren. En ben vervolgens opzoek gegaan naar een andere advocaat. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij Dhr J. van de Wetering. Vanaf het moment dat mijn situatie was voorgelegd. Is alles in werking gesteld. Ik ben verwezen naar een kliniek voor nek-en rugklachten. Mijn financiële situatie werd ook direct onder de loep genomen. Ik kan niet anders stellen dat Dhr J. van de Wetering uitstekend werk voor mij heeft verricht. Ik zal iedereen aanraden die een letselschade advocaat nodig heeft dit bedrijf te benaderen. Ik ben zeeeer tevreden! W.G. Shakison
Lees verder
Ronald Brugts
Ronald Brugts
19/05/2022
Geverifieerd
Jessica heeft de zaak goed behandeld en voor mij positief ten einde gebracht al was de tegenpartij lastig. Een echte aanrader.
Lees verder
giovanni de vries
giovanni de vries
18/05/2022
Geverifieerd
Zeer fijne ervaring gehad met dit advocaten kantoor. Pakte alles snel en deskundig op. Fijn contact en neemt de tijd voor jouw verhaal en doet er vervolgens alles aan om het goed af te ronden.
Lees verder
autorijschool maaswijk
autorijschool maaswijk
15/05/2022
Geverifieerd
Van dag 1 een goed gevoel gehad bij Arcus Letselschade. Was voor het eerst dat ik met letselschade te maken had. Dit bedrijf is gewoon heel professioneel bezig en probeert je z.s.m. je normale leven te laten oppakken. Met de juiste advies en de juiste behandelingen. De communicatie met de contact persoon en mensen op kantoor was zeer goed. Ik hoop niet dat ik Arcus in de toekomst nodig zal hebben, maar indien nodig zal ik iedereen adviseren om dit bedrijf in te schakelen bij letselschade.
Lees verder

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking
blank

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen