Betrokken, professioneel en goed advies. Na het oplopen van een gebroken arm door een aanrijding met een scooter, ben ik uitstekend geholpen. Ook heb ik alle ziekenhuis kosten vergoed gekregen.
Wanneer u op vakantie gaat verwacht u een heerlijke en ontspannende periode tegemoet te gaan. Of u nu gaat skiën of liever in een of andere Spaanse badplaats een leuk kleurtje opdoet, een aanrijding zit heel vaak in een klein hoekje. Op vakantie bent u vaak meer ontspannen en bent u mogelijk minder alert. Letselschade loopt u sneller op dan u denkt, maar wat doet u dan als u in het buitenland bent?
In het buitenland gelden andere regels en wetten, maar over het algemeen vertoont het zogenaamd aansprakelijkheidsrecht in ieder land grote gelijkenissen. Dat aansprakelijkheidsrecht geeft aan dat wie schade aan een ander veroorzaakt, ook voor de gevolgen daarvan moet instaan. Heel vaak komt het neer op drie punten, waarbij deze de aansprakelijkheid van de andere partij insinueren:
Komt uw situatie overeen met deze drie voorwaarden? Dan heeft u mogelrecht op een schadevergoeding.
Betrokken, professioneel en goed advies. Na het oplopen van een gebroken arm door een aanrijding met een scooter, ben ik uitstekend geholpen. Ook heb ik alle ziekenhuis kosten vergoed gekregen.
In het buitenland hebben de meeste mensen geen idee hoe alles juridisch in elkaar steekt, daar is namelijk ook veel kennis voor nodig. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u ging jetskiën en daar een papier ondertekende dat u afstand doet van al uw aansprakelijkheidsvorderingen. Zo’n overeenkomst kan gewoon wettelijk zijn. Bovendien zijn er soms wel heel specifieke regels. In sommige landen is een landbouwer bijvoorbeeld aansprakelijk voor zijn vee, terwijl dat in een ander land als “spijtig ongeluk” wordt aanzien. Er zijn zelfs landen waar u gewoon het lokale bestuur aansprakelijk kan stellen, bijvoorbeeld omdat u letselschade opliep door een gebrek in het onderhoud van de weg.
Over het algemeen wel. Toch kan het ook zijn dat het Nederlands recht van toepassing is. Dat is bijvoorbeeld het geval indien u, als Nederlander, een andere Nederlander van de weg maait. In dat geval komt de internationale context te vervallen en kan de aansprakelijkheidsvordering gewoon naar Nederlands recht worden afgehandeld.
Indien de schade ontstond ten gevolge van een verkeersongeval in een Europees land, dan is de situatie toch een stuk eenvoudiger. Dankzij een Europese wet kan u immers een vordering tot schadevergoeding instellen bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. De verdere afhandeling van de procedure vindt dan gewoon in Nederlands plaats, wat ook de nodige transparantie weet te waarborgen. Betrokken bij een ongeval? Ga zeker eens na of de betrokken verzekeringsmaatschappij een vertegenwoordigingskantoor heeft in Nederland. Dat kan u doen op de website van het Nederlands Bureau van de motorrijtuig verzekeraars.
Het moment na het ongeval is een cruciaal moment als het aankomt op het vergaren van bewijsstukken en verdere informatie. Neem dan ook meteen foto’s met uw fototoestel of smartphone. Gaat het om een aanrijding? Fotografeer de wagen, de remsporen, de schade, het wegdek en de nummerborden. Bent in het hotel door de vloer gezakt? Neem dan foto’s van het gat, de vloerconstructie, de ondergrond en de omgeving.
Ga ook meteen op zoek naar getuigen. Mogelijks hebben omstaanders het hele gebeuren wel kunnen aanschouwen. Vraag naar hun identiteit- en contactgegevens. Doe dit zo snel mogelijk want omstaanders hebben zelden de neiging om ter plaatse te blijven of zichzelf als getuige aan te bieden. Bel hoe dan ook de politie, laat hen een rapport opmaken en vraag hen ook om meteen een verklaring van een gewillige getuige op te nemen.
Wat u als laatste niet mag vergeten is meteen naar een arts te gaan. Wij Nederlanders hebben soms de neiging om daarmee te wachten tot we weer in Nederland zijn. Dat kan bijvoorbeeld omdat we twijfelen aan de hygiëne of het kunnen van sommige buitenlandse artsen. Toch maakt u het zichzelf dan wel heel moeilijk: een week later is het voor de Nederlandse arts praktisch onmogelijk om het verband tussen de fout en de schade nog aan te tonen en zal u mogelijks geen recht meer hebben op een schadevergoeding.
Letselschade oplopen in het buitenland is nooit wenselijk, zeker niet indien u ook nog eens een schadevergoeding hoopt te krijgen. U kunt het beste de hulp inschakelen van een letselschadespecialist die u hierin kan bijstaan en voor u de schadeclaim kan afhandelen. Laat u volledig ontzorgen op juridisch gebied. Doe daarom beroep op een letselschade specialist. Wanneer u het contact formulier invult wordt u binnen de 48 uur door een professional geholpen om de vergoeding te claimen die u verdient.
Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt: