(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding tussen fietser en automobilist?

30 oktober 2017
Aanrijding tussen fietser en auto

De fietser is, net als de voetganger, een kwetsbare groep in het verkeer. Wanneer u zelf betrokken bent geraakt in een aanrijding met een fietser, vraagt u zich af hoe het zit met de aansprakelijkheid. Zowel de veroorzaker als het slachtoffer van de aanrijding wil graag een antwoord op deze aansprakelijkheidsvraag en weten waar hij recht op of plichten in heeft met betrekking tot een schadevergoeding. In de meeste gevallen van een aanrijding tussen de fietser en een auto is het de automobilist die aansprakelijk wordt gesteld. In een klein aantal gevallen kan de fietser wel gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld.

Juist door de kwetsbaarheid van een fietser in het verkeer, kan een automobilist sneller aansprakelijk worden gesteld zonder dat zijn schuld moet worden aangetoond. Indien de fietser echter een duidelijke verkeersovertreding begaat, kan de automobilist de opgelopen schade wel claimen bij de fietser.

Auto’s zijn groter, zwaarder en veel sneller dan fietsers en voetgangers, daarom lijdt de fietser bij een ongeval altijd meer schade dan de auto(mobilist). Daarnaast is een bestuurder van een auto veel beter beschermd en is hij zich niet altijd bewust van de gevaren die een fietser heeft in het verkeer. Door de 50% aansprakelijkheidsregel in de wet wordt zo de bestuurder gedwongen om de kwetsbaarheid van een fietser in het oog te houden.

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
8.6

Terwijl ik op mijn fiets reed opende een auto zijn portier zonder te kijken, daar lag ik. Ik ben ZZP-er, 6 maanden later kan ik nog steeds niet volledig werken, door verschillende klachten. Met de hulp van Aanrijdinggehad.nl heb ik mijn misgelopen inkomsten netjes vergoed gekregen

 

- Henk
Letselschade melden

Wat zegt de wet?

De Wegenverkeerswet stelt dat er na een ongeval zichtbaar bewijs moet worden aangeleverd dat een tegenpartij aansprakelijk is. Er is echter een uitzondering op deze regel wanneer een fietser wordt aangereden met een motorvoertuig. Onder een motorvoertuig wordt verstaan: een motor, auto, bus, bromfiets, en een scooter. De wet zegt dat de bestuurder van het motorvoertuig automatisch aansprakelijk is voor het ongeval. Deze regel vervalt als de bestuurder een situatie van overmacht kan aantonen.

Deze vorm van aansprakelijkheid valt onder de zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Dit houdt in dat een bestuurder niet per se schuld heeft na een ongeval, maar wel aansprakelijkheid heeft voor de aangerichte schade. Wellicht klinkt dit onrechtvaardig, maar in praktische elke verkeerssituaties is het risico wat een fietser loopt aanzienlijk groter dan de bestuurder van een motorvoertuig. Fietsers zijn minder goed beschermt en lopen als gevolg daarvan een veel groter gevaar op zwaar letsel.

Soorten letselschade

Eerder gaven we al aan dat fietsers zeer kwetsbaar zijn in het verkeer. De letselschade die een fietser kan oplopen bij een aanrijding is afhankelijk van de ernst van het ongeval. Veel voorkomende letselschade bij een fietser zijn:

Bij ernstige ongevallen kan zelf sprake zijn van een hersenschudding en/ of zenuwletsel. Dat is natuurlijk rampzalig voor het slachtoffer, maar kan ook traumatische gevolgen hebben voor de bestuurder van de auto. Daarbij speelt schuld geen rol, het gaat immers om emoties. De mentale impact kan enorm zijn.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Toch zijn er uitzonderingen op deze aansprakelijkheid voor bestuurders van motorvoertuigen. Een bestuurder is niet aansprakelijk als het ongeluk is ontstaan uit overmacht. Dit is het geval wanneer de bestuurder bewijs kan aanleveren dat geen enkel verwijt tegen hem gemaakt kan worden. Een praktisch voorbeeld in deze kan zijn wanneer een fietser door een rood licht rijdt en aangereden wordt. In dat geval begaat de fietser een verkeersovertreding en valt de bestuurder niets te verwijten. Echter is deze overmacht in de praktijk vaak erg lastig om te bewijzen, en wordt de bestuurder vaak alsnog aansprakelijk gesteld voor de schade.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

De leeftijd van de fietser en de rechtspraak

Het is duidelijk dat een kind niet hetzelfde inschattingsvermogen in het verkeer heeft als een volwassene. Bij rechtspraak is daarom een onderscheid gemaakt tussen fietsers van 14 jaar of ouder en fietsers, of beter gezegd kinderen, onder de 14 jaar. Bij fietsers van 14 jaar of ouder is de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk voor de schade, tenzij er sprake is van een overmacht situatie. Bij overmacht is er geen schadevergoeding voor de fietser. Is er geen overmacht dan zal de fietser minimaal 50% van de schade vergoedt krijgen, ook als de fietser door eigen schuld de aanrijding heeft veroorzaakt.

Soms ligt deze vergoeding hoger dan 50%, bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige verkeersovertredingen, grote verwondingen, en hoe de fietsers of bestuurder verzekerd is. Wanneer een fietser jonger is dan 14 jaar en bij een aanrijding met een motorvoertuig betrokken raakt, dan wordt er altijd 100% van de schade vergoedt. Dit is ook van toepassing als de bestuurder niets valt te verwijten. De reden hiervoor is dat kinderen een minder ontwikkeld verkeersinzicht hebben dan volwassenen.

Hoe zit het met fietsers die schade veroorzaken?

Daarnaast bestaat er ook nog de situatie dat een fietser schade aan het motorvoertuig veroorzaakt. Stel een fietser rijdt per ongeluk tegen een auto die stil staat voor een rood verkeerslicht. Hierdoor wordt de zijspiegel van het voertuig beschadigd. In dit geval is er dus sprake van overmacht, de bestuurder valt niets te verwijten, de fietser is 100% aansprakelijk en de bestuurder krijgt alle schade vergoedt.

Hoe nu verder?

Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding met een fietser of bent u als fietsen aangereden, dan wilt u graag weten hoe het zit met de aansprakelijkheid en de schadevergoedingen. Neemt u daarom vandaag nog contact met ons op zodat wij deze zorg van u kunnen overnemen.

Onze letselschadespecialisten staan voor u klaar met een gericht en persoonlijk advies om u inzicht te geven of u recht heeft op een schadevergoeding. Het enige wat u hoeft te doen is het invullen van het contact formulier. Vervolgens zal een letselschade advocaat binnen 48 uur contact met u opnemen

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen