(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding tussen fietser en automobilist?

30 oktober 2017
Aanrijding tussen fietser en auto

De fietser is, net als de voetganger, een kwetsbare groep in het verkeer. Wanneer u zelf betrokken bent geraakt in een aanrijding met een fietser, vraagt u zich af hoe het zit met de aansprakelijkheid. Zowel de veroorzaker als het slachtoffer van de aanrijding wil graag een antwoord op deze aansprakelijkheidsvraag en weten waar hij recht op of plichten in heeft met betrekking tot een schadevergoeding. In de meeste gevallen van een aanrijding tussen de fietser en een auto is het de automobilist die aansprakelijk wordt gesteld. In een klein aantal gevallen kan de fietser wel gedeeltelijk aansprakelijk worden gesteld.

Juist door de kwetsbaarheid van een fietser in het verkeer, kan een automobilist sneller aansprakelijk worden gesteld zonder dat zijn schuld moet worden aangetoond. Indien de fietser echter een duidelijke verkeersovertreding begaat, kan de automobilist de opgelopen schade wel claimen bij de fietser.

Auto’s zijn groter, zwaarder en veel sneller dan fietsers en voetgangers, daarom lijdt de fietser bij een ongeval altijd meer schade dan de auto(mobilist). Daarnaast is een bestuurder van een auto veel beter beschermd en is hij zich niet altijd bewust van de gevaren die een fietser heeft in het verkeer. Door de 50% aansprakelijkheidsregel in de wet wordt zo de bestuurder gedwongen om de kwetsbaarheid van een fietser in het oog te houden.

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
9.5

Ik heb maanden niet mogen voetballen omdat ik een whiplash had. Dit kwam door een aan aanrijding van achteren toen ik stil stond bij een stoplicht. Het herstellen duurde lang maar gelukkig kreeg wel snel een schadevergoeding

- Furkan
Letselschade melden

Wat zegt de wet?

De Wegenverkeerswet stelt dat er na een ongeval zichtbaar bewijs moet worden aangeleverd dat een tegenpartij aansprakelijk is. Er is echter een uitzondering op deze regel wanneer een fietser wordt aangereden met een motorvoertuig. Onder een motorvoertuig wordt verstaan: een motor, auto, bus, bromfiets, en een scooter. De wet zegt dat de bestuurder van het motorvoertuig automatisch aansprakelijk is voor het ongeval. Deze regel vervalt als de bestuurder een situatie van overmacht kan aantonen.

Deze vorm van aansprakelijkheid valt onder de zogenaamde risicoaansprakelijkheid. Dit houdt in dat een bestuurder niet per se schuld heeft na een ongeval, maar wel aansprakelijkheid heeft voor de aangerichte schade. Wellicht klinkt dit onrechtvaardig, maar in praktische elke verkeerssituaties is het risico wat een fietser loopt aanzienlijk groter dan de bestuurder van een motorvoertuig. Fietsers zijn minder goed beschermt en lopen als gevolg daarvan een veel groter gevaar op zwaar letsel.

Soorten letselschade

Eerder gaven we al aan dat fietsers zeer kwetsbaar zijn in het verkeer. De letselschade die een fietser kan oplopen bij een aanrijding is afhankelijk van de ernst van het ongeval. Veel voorkomende letselschade bij een fietser zijn:

Bij ernstige ongevallen kan zelf sprake zijn van een hersenschudding en/ of zenuwletsel. Dat is natuurlijk rampzalig voor het slachtoffer, maar kan ook traumatische gevolgen hebben voor de bestuurder van de auto. Daarbij speelt schuld geen rol, het gaat immers om emoties. De mentale impact kan enorm zijn.

Wanneer is er sprake van overmacht?

Toch zijn er uitzonderingen op deze aansprakelijkheid voor bestuurders van motorvoertuigen. Een bestuurder is niet aansprakelijk als het ongeluk is ontstaan uit overmacht. Dit is het geval wanneer de bestuurder bewijs kan aanleveren dat geen enkel verwijt tegen hem gemaakt kan worden. Een praktisch voorbeeld in deze kan zijn wanneer een fietser door een rood licht rijdt en aangereden wordt. In dat geval begaat de fietser een verkeersovertreding en valt de bestuurder niets te verwijten. Echter is deze overmacht in de praktijk vaak erg lastig om te bewijzen, en wordt de bestuurder vaak alsnog aansprakelijk gesteld voor de schade.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

De leeftijd van de fietser en de rechtspraak

Het is duidelijk dat een kind niet hetzelfde inschattingsvermogen in het verkeer heeft als een volwassene. Bij rechtspraak is daarom een onderscheid gemaakt tussen fietsers van 14 jaar of ouder en fietsers, of beter gezegd kinderen, onder de 14 jaar. Bij fietsers van 14 jaar of ouder is de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk voor de schade, tenzij er sprake is van een overmacht situatie. Bij overmacht is er geen schadevergoeding voor de fietser. Is er geen overmacht dan zal de fietser minimaal 50% van de schade vergoedt krijgen, ook als de fietser door eigen schuld de aanrijding heeft veroorzaakt.

Soms ligt deze vergoeding hoger dan 50%, bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige verkeersovertredingen, grote verwondingen, en hoe de fietsers of bestuurder verzekerd is. Wanneer een fietser jonger is dan 14 jaar en bij een aanrijding met een motorvoertuig betrokken raakt, dan wordt er altijd 100% van de schade vergoedt. Dit is ook van toepassing als de bestuurder niets valt te verwijten. De reden hiervoor is dat kinderen een minder ontwikkeld verkeersinzicht hebben dan volwassenen.

Hoe zit het met fietsers die schade veroorzaken?

Daarnaast bestaat er ook nog de situatie dat een fietser schade aan het motorvoertuig veroorzaakt. Stel een fietser rijdt per ongeluk tegen een auto die stil staat voor een rood verkeerslicht. Hierdoor wordt de zijspiegel van het voertuig beschadigd. In dit geval is er dus sprake van overmacht, de bestuurder valt niets te verwijten, de fietser is 100% aansprakelijk en de bestuurder krijgt alle schade vergoedt.

Hoe nu verder?

Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding met een fietser of bent u als fietsen aangereden, dan wilt u graag weten hoe het zit met de aansprakelijkheid en de schadevergoedingen. Neemt u daarom vandaag nog contact met ons op zodat wij deze zorg van u kunnen overnemen.

Onze letselschadespecialisten staan voor u klaar met een gericht en persoonlijk advies om u inzicht te geven of u recht heeft op een schadevergoeding. Het enige wat u hoeft te doen is het invullen van het contact formulier. Vervolgens zal een letselschade advocaat binnen 48 uur contact met u opnemen

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
107 recensies op
Nicole Patatje
Nicole Patatje
04/01/2023
Ontzettend goed geholpen en altijd goed op de hoogte gebracht...de inzet is geweldig en ik ben heel erg dankbaar voor alles wat voor mij bereikt is...zorgvuldig en aandachtig werk geleverd...heel erg bedankt voor al uw goede zorgen en aandachtig werk..
Edward Verschoor
Edward Verschoor
21/12/2022
Prima geregeld m.b.t. afhandeling lestelschade van mijn ouders en snelle afwikkeling
Elf H
Elf H
20/12/2022
Ik ben voldoende geïnformeerd en ze spraken begrijpelijke taal. Ik ben tevreden over mijn zaak.
najima charif
najima charif
07/12/2022
Bent u nog opzoek naar iemand die uw letselschadezaak moet behandelen, dan zou ik zeker Arvid Letselschade benaderen. De communicatie en resultaten zijn top!
Naomi Pijl
Naomi Pijl
21/11/2022
Ik ben enorm geholpen! Kon geen betere advocaat wensen.
N Boz
N Boz
21/11/2022
Ik heb een hele goede ervaring met Arcus letselschade. Mr. J. (Jorg) van de Watering Heeft me geholpen.
Rolf en Natasja
Rolf en Natasja
18/11/2022
Arcus letselschade heeft zich volledig ingezet voor onze zaak. Zij hebben ons bijgestaan met hun uitstekende kennis en het voortouw genomen bij het bewandelde pad. We zijn alle tijd volledig op de hoogte gehouden. Bedankt.
Rob
Rob
13/11/2022
Ik ben goed geholpen. Alle informatie die voor mij van toepassing was duidelijk gedeeld. Heb zelf eigenlijk niets hoeven doen,zij hebben alles geregeld. Ik beveel deze maatschappij aan om je bij te staan.
Cees Ippel
Cees Ippel
11/11/2022
Met respect, kennis en kunde hebben wij bij een letselschade een zeer positieve ervaring met Arcus Letsschade. Met de aandacht voor persoon en rechtsgang is er op een bijzonder invulling gegeven aan onze zaak.
Michel De Bruijn
Michel De Bruijn
11/11/2022
Na 2 auto ongevallen, in 1 week tijd, letsel opgelopen. 1 mijn schuld, bij andere aanrijding, niet mijn schuld. Direct Arcus Letselschade gebeld, omdat wij bij mijn eerdere werkgever (Meeus Assurantiën) onze verzekerden altijd doorverwezen, naar Arcus! Ik was dus al bekend, met de zéér goede service, van Arcus. Óók onze verzekerden, waren altijd vol lof, over Arcus Letselschade!! Net als véle anderen, heb ik de behandeling van mijn zaak, als prettig en kundig ervaren. Zeer klantgericht en ook zéér professioneel/vakkundig! Ze nemen ook de tijd voor je. 👍👍 Ik ben zó blij, dat ik mijn zaak NIET heb aangemeld, bij mijn rechtsbijstandverzekering DAS, maar direct bij Arcus!!! (dat is gewoon mogelijk, ook al heb je een rechtsbijstandverzekering!) Bij je rechtsbijstandverzekering ben je slechts een 'nummertje', ze zijn niet te bereiken telefonisch én leven niet echt met je mee. Die willen het liefst het dossier zo snel mogelijk sluiten. Dus je bent dan véél beter af, met Arcus. De kosten van Arcus, worden door de aansprakelijke verzekeraar, ook gewoon vergoed. Dus het kostte mij niets. Dus ik zou Arcus Letselschade, aan iedereen aanbevelen! Óók vanuit mijn jarenlange beroep, als Schadebehandelaar voor verschillende verzekeraars/tussenpersonen, kan ik Arcus zeker aanbevelen! Zulke goede letselschadebureaus zijn er maar weinig.... 👍👍

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen