Als verkeersdeelnemer hoop je natuurlijk dat je veilig op de plaats van bestemming aankomt. Meestal lukt dat gelukkig. Het kan echter gebeuren dat je betrokken raakt bij een verkeersongeval, hetzij door een fout van een ander, hetzij door een fout van jezelf. Aanrijding gehad? Neem deze stappen!
Nadat je jezelf en anderen in veiligheid hebt gebracht, is het belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en vast te leggen. De gevolgen van een aanrijding kunnen op het eerste gezicht meevallen, maar achteraf kan blijken dat je meer schade hebt opgelopen dan je aanvankelijk dacht. Materiële schade is meestal direct zichtbaar, maar bij letselschade komen klachten – lichamelijk of psychisch – meestal pas later aan het licht. Hoe meer gegevens je direct na het verkeersongeval documenteert, hoe groter de kans op een schadevergoeding. Daarom, nogmaals heb je een aanrijding gehad? Neem deze stappen!
Vul allereerst met de personen die bij de aanrijding zijn betrokken de voorste pagina van het Europees schadeformulier in en laat de tegenpartij het formulier ondertekenen. Blijf bij de feiten en doe geen uitspraken over de schuldvraag. Dat komt later aan de orde. Vergeet niet om de namen, adressen en kentekens van eventuele omstanders op het formulier te noteren. Het kan op een later tijdstip nodig zijn om contact op te nemen met getuigen, bijvoorbeeld omdat er twijfel is ontstaan over wie schuld heeft aan de aanrijding.
Soms is een bestuurder na een aanrijding doorgereden. Er kunnen hiervoor verschillende redenen zijn, zoals dronkenschap, onverzekerd rondrijden of paniek. Neem in dit geval altijd contact op met de politie. Overigens geldt het niet doorgeven van jouw gegevens aan de andere partij(en) ook als doorrijden na een ongeval. Vul dus altijd een schadeformulier in, ook als er geen schade lijkt te zijn.
Maak zoveel mogelijk foto’s, vanuit verschillende hoeken: van de schade die je zelf hebt opgelopen, de schade van de tegenpartij, van nummerplaten, remsporen en omgevingsfactoren die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de aanrijding. De betrokken voertuigen worden vaak snel weggehaald, omdat zij het andere verkeer belemmeren. Het is dus belangrijk om de situatie kort na het ongeluk op beeld vast te leggen. Als je auto zoveel schade heeft opgelopen dat deze weggesleept moet worden, neem dan contact op met je verzekeraar. Anders loop je het risico dat je zelf opdraait voor de kosten voor het wegslepen.
Als je letsel hebt opgelopen of vermoedt dat hiervan sprake is, laat je dan onderzoeken door je huisarts of een arts op de spoedeisende hulp. Dit is niet alleen belangrijk met het oog op je eigen welzijn, maar ook omdat je dan achteraf bewijs hebt dat er een verband is tussen de aanrijding en de klachten waarvan je last hebt.
Neem vervolgens contact op met je autoverzekeraar. Laat de schade altijd door een expert afhandelen en ga hier niet zelf mee aan de slag. Het is beter als een derde partij je belangen behartigt en onderhandelt met de tegenpartij. Heb je een aanrijding gehad met letselschade? Dan is goed advies van een letselschadespecialist helemaal onmisbaar. Bij letselschade kun je een schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij. Dit is echter een complexe aangelegenheid, want geen situatie is hetzelfde. Ook is het mogelijk kosten vergoed te krijgen waar je zelf misschien niet aan denkt, zoals de kosten voor een huishoudelijke hulp of hondenuitlaatservice. Een schade-expert kan je hierover informatie geven.
Als de aanrijding door een motorrijtuig is veroorzaakt en de veroorzaker is doorgereden en niet opgespoord is, dan kan bij (letsel)schade een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Ook kan het gebeuren dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade bij een verkeersongeval dat je niet zelf hebt veroorzaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je als bestuurder van een motorrijtuig betrokken raakt bij een aanrijding met een zwakkere verkeersdeelnemer, zoals een voetganger of fietser. Een letselschade-expert kan je ook in deze gevallen adviseren en verder helpen.
Heeft u een aanrijding gehad en bent u letselschade opgelopen? Laat u gegevens dan achter op Aanrijdinggehad.nl en binnen 48 uur weet u hoeveel schadevergoeding u kunt krijgen voor de schade die u bent opgelopen.
Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:
Na een ongeluk staat je hoofd niet naar administratieve rompslomp op juridisch gebied. Emotioneel niet maar het ontbreekt u geheel logisch ook aan kennis en expertise.
In geval van een aanrijding/verkeersongeval heeft u veelal recht op een schadevergoeding.
Onze aangesloten specialistische letselschade advocaten weten exact of en hoe snel u in aanmerking komt voor een schadevergoeding
Het melden van een aanrijding is geheel gratis en vrijblijvend. Kunnen wij u niet verder helpen, hoeft u niks te betalen.