(076) 700 27 75

Uw advocaat bij letselschade na een aanrijding Kosteloze hulp bij letselschade

Terug naar overzicht

Wie is aansprakelijk bij een eenzijdig ongeval?

3 november 2017
foto ongeluk

Letselschade oplopen door een ongeval is altijd vervelend, maar wat als het gaat om een eenzijdig ongeval? In dat geval kan er immers veel onduidelijkheid en misverstanden ontstaan, met name over wie verantwoordelijk is. Ondersteuning van een specialist is in dat geval een belangrijke factor. Er is namelijk veel kennis en ervaring nodig op juridisch gebied om succesvol een schadevergoeding te claimen.

Er zijn gelukkig manieren om u zelf tegen een eenzijdig ongeval te verzekeren. In sommige gevallen is de bestuurder zelf of zelfs de gemeente aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. Wat meer informatie over wat een eenzijdig ongeval precies inhoudt en wie daarvoor aansprakelijk is, is hier wel op zijn plaats.

Wie is aansprakelijk voor een eenzijdig ongeval?

Als men spreekt van een eenzijdig ongeval, dan gaat het om een ongeluk waarbij maar één weggebruiker is betrokken (naast eventuele passagiers). Als u als bestuurder van een auto bijvoorbeeld de controle over het stuur verliest en tegen een boom of vangrail aanrijdt, dan gaat het om een eenzijdig ongeval. Dit betekent natuurlijk niet altijd dat er maar één slachtoffer is. Ook passagiers of andere weggebruikers kunnen hierdoor verwond geraken.

In het geval van een ongeval met meerdere betrokkenen is het belangrijk te weten wie verantwoordelijk is. Wie heeft een fout gemaakt op de baan en dus het ongeval veroorzaakt? Is er sprake van gedeelde schuld of niet? Een eenzijdig ongeval is eenvoudiger in die zin dat meestal snel duidelijk is wie het heeft veroorzaakt.

Als de wegbeheerder niet aansprakelijk is, dan is waarschijnlijk de bestuurder zelf verantwoordelijk voor de schade die aan zijn of haar eigen voertuig werd aangericht, net als letselschade bij eventuele inzittenden. De hamvraag is echter: wie betaalt voor de schade?

Het artikel gaat verder onder onderstaande beoordeling:
8.6

Terwijl ik op mijn fiets reed opende een auto zijn portier zonder te kijken, daar lag ik. Ik ben ZZP-er, 6 maanden later kan ik nog steeds niet volledig werken, door verschillende klachten. Met de hulp van Aanrijdinggehad.nl heb ik mijn misgelopen inkomsten netjes vergoed gekregen

 

- Henk
Letselschade melden

Schadevergoeding bij een eenzijdig ongeval

1. Als bestuurder

Als u als bestuurder letselschade oploopt bij een eenzijdig ongeval, dan vergoedt de WA-verzekering deze meestal niet. De schade aan de wagen kan echter wel vergoed worden als u over een all-risk verzekering beschikt.

Als u daarbij een ongevallenverzekering of schadeverzekering inzittenden heb, dan kunt u deze inschakelen om de schade te vergoeden. Bij de eerste krijgt u enkel een op voorhand bepaald bedrag vergoed, en een schadeverzekering vergoedt dan weer de effectieve schade.

2. Als passagier

Wanneer u in een auto zat die betrokken is geweest bij een eenzijdig ongeval, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de schade vergoed te krijgen:

– De WAM-verzekering van de bestuurder vergoedt de toegebrachte schade aan de passagiers van de wagen in kwestie.

– Als de bestuurder een ongevallenverzekering inzittenden heeft, dan krijgt u als passagier ook een op voorhand vastgelegd bedrag.

– Als de bestuurder een schadeverzekering inzittenden heeft, dan vergoedt deze alle schade.

Als passagier kunt u echter wel schuldig zijn aan bepaalde zaken, zoals het niet omdoen van de autogordel of het meerijden met een dronken bestuurder. In dat geval kan het zijn dat je zelf een deel moet betalen.

Hoe zit het met een eenzijdige ongeval onder werktijd?

Eenzijdige ongevallen kunnen zich natuurlijk ook voordoen onder werktijd, en in dat geval is de werkgever aansprakelijk (ofwel de werkgever van de bestuurder). Deze moet immers beschikken over een goede verzekering om dergelijke situaties te dekken.

Het artikel gaat verder onder de optie om u terug te laten bellen
voor gratis juridisch advies bij letselschade:

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...

Kan de wegbeheerder aansprakelijk gesteld worden?

De wegbeheerder (dat kan bijvoorbeeld de gemeente zijn) is verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg, teneinde ongevallen te voorkomen. Als er zich een eenzijdig ongeval voordoet ten gevolge van slecht onderhoud, dan kan de gemeente hiervoor verantwoordelijk gesteld worden.

Het is wel belangrijk hierbij rekening te houden met het feit dat deze wegbeheerder de staat van de openbare weg niet altijd kan garanderen. Ook kan men niet aan elk soort weg dezelfde eisen stellen, en de wegbeheerder moet de tijd hebben gehad om het gebrek aan de weg op te lossen. Het mag dus niet gaan om een net ontstaan gebrek.

Letselschade bij een eenzijdig ongevallen

Hoewel duidelijk is dat bij een eenzijdig ongeval meestal de bestuurder zelf verantwoordelijk is, wil dat niet zeggen dat letselschade en andere gevolgen niet ernstig kunnen zijn. Als u bij een dergelijk ongeval betrokken bent geraakt, dan zijn medische en vaak psychologische hulp belangrijk.

Een letselschade advocaat kan al uw juridische zorgen op zich nemen. Op deze manier kunt u zich volledig richten op uw herstel. De letselschade specialist heeft de kennis en ervaring in huis om succesvol de schadevergoeding te claimen, waar u recht op heeft! Vul snel het contactformulier in en u wordt binnen 48 uur opgebeld door een letselschade advocaat.

Wij hebben ruim 1500 slachtoffers naar tevredenheid bijgestaan

Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:

UITSTEKEND
107 recensies op
Nicole Patatje
Nicole Patatje
04/01/2023
Geverifieerd
Ontzettend goed geholpen en altijd goed op de hoogte gebracht...de inzet is geweldig en ik ben heel erg dankbaar voor alles wat voor mij bereikt is...zorgvuldig en aandachtig werk geleverd...heel erg bedankt voor al uw goede zorgen en aandachtig werk..
Lees verder
Edward Verschoor
Edward Verschoor
21/12/2022
Geverifieerd
Prima geregeld m.b.t. afhandeling lestelschade van mijn ouders en snelle afwikkeling
Lees verder
Elf H
Elf H
20/12/2022
Geverifieerd
Ik ben voldoende geïnformeerd en ze spraken begrijpelijke taal. Ik ben tevreden over mijn zaak.
Lees verder
najima charif
najima charif
07/12/2022
Geverifieerd
Bent u nog opzoek naar iemand die uw letselschadezaak moet behandelen, dan zou ik zeker Arvid Letselschade benaderen. De communicatie en resultaten zijn top!
Lees verder
Naomi Pijl
Naomi Pijl
21/11/2022
Geverifieerd
Ik ben enorm geholpen! Kon geen betere advocaat wensen.
Lees verder
N Boz
N Boz
21/11/2022
Geverifieerd
Ik heb een hele goede ervaring met Arcus letselschade. Mr. J. (Jorg) van de Watering Heeft me geholpen.
Lees verder
Rolf en Natasja
Rolf en Natasja
18/11/2022
Geverifieerd
Arcus letselschade heeft zich volledig ingezet voor onze zaak. Zij hebben ons bijgestaan met hun uitstekende kennis en het voortouw genomen bij het bewandelde pad. We zijn alle tijd volledig op de hoogte gehouden. Bedankt.
Lees verder
Rob
Rob
13/11/2022
Geverifieerd
Ik ben goed geholpen. Alle informatie die voor mij van toepassing was duidelijk gedeeld. Heb zelf eigenlijk niets hoeven doen,zij hebben alles geregeld. Ik beveel deze maatschappij aan om je bij te staan.
Lees verder
Cees Ippel
Cees Ippel
11/11/2022
Geverifieerd
Met respect, kennis en kunde hebben wij bij een letselschade een zeer positieve ervaring met Arcus Letsschade. Met de aandacht voor persoon en rechtsgang is er op een bijzonder invulling gegeven aan onze zaak.
Lees verder

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen
Gratis en vrijblijvend Snel en eenvoudig Ervaren letselschade advocaten Landelijke dekking

Laat u bellen voor gratis advies

Vul het formulier in en wij bellen u op, u krijgt gratis advies van onze letselschade expert.

Telefoonnummer *
Bel mij terug
Loading...
Beoordeeld met: Op basis van 752 ervaringen