Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen wij vaak. Met de toenemende drukte op de wegen van auto’s, scooters en fietsers is deze uitspraak maar al te waar. Dagelijks flitsen allerlei voertuigen rondom ons heen. Een aanrijding of verkeersongeval is daarom realistischer dan ooit. Dan hebben we het hier nog niet over de oorzaak van het toenemende aantal ongelukken, maar de mobiele telefoon is er een van.
Wellicht heeft u ooit deze ingrijpende ervaring gehad, dat u slachtoffer bent geworden van een aanrijding en letselschade heeft opgelopen. Dit heeft naast de lichamelijke impact, ook nog een grote psychische impact. Het ongeval kan soms jaren in uw emoties en gedachten blijven zitten. U zal nu meer ‘op uw hoede zijn’ in het verkeer. De angst voor herhaling van een aanrijding is nu meer aanwezig.
De schuldvraag is altijd verschillend per ongeval. Allerlei partijen gaan uw zaak onderzoeken, u hoopt uiteraard op een rechtvaardige beslissing en een schadevergoeding na ongeluk. Vele zaken veranderen voor u persoonlijk na een aanrijding. Uw leven komt tot een ommekeer, dit was niet uw keus, maar is u wel overkomen. U heeft een aanrijding gehad en kon daar niets aan doen.
De hoogte van uw schadevergoeding na ongeluk wordt hoofdzakelijk bepaald door wie er aansprakelijk gesteld wordt. Deze beslissing wordt genomen na een onderzoek van wie het ongeluk heeft veroorzaakt en hoe waren beide partijen verzekerd.
1. U bent zelf aansprakelijk
2. De tegenpartij is aansprakelijk
3. U gaat zelf de schade verhalen
4. De dader is niet bekend
Wij zullen kijken naar de tweede optie. In het geval dat de veroorzaker van het ongeluk de tegenpartij is, zal de schade worden vergoed door zijn verzekeraar. Als er een onderlinge overeenkomst is tussen uw verzekeraar en die van de tegenpartij, dan zal de schadevergoeding aan u uitgekeerd worden. Dit is meestal een tijdrovende procedure. Tijdens deze wachtperiode gaan uw kosten wel door. Denkt u daarbij aan medische kosten. Al met al wilt u zo spoedig mogelijk weten welke vergoedingen u recht op heeft.
U heeft een aanrijding gehad, de schuldvraag ligt vaak niet makkelijk. Daarom gaat er een geruime tijd over heen voordat u de vergoeding dan ook uitgekeerd krijgt. In sommige gevallen kunt u al snel een voorschot op uw schadevergoeding krijgen.
Medische en psychische kostenposten zijn niet de enige kosten die op uw pad komen na een ongeval. U komt na een ongeluk namelijk in een onvoorziene situatie terecht. Uw dagelijkse ritme en gang van zaken wordt plotseling onderbroken, oftewel stil gelegd. Wellicht ging u dagelijks op de fiets naar het werk, door het ongeval is bijvoorbeeld uw enkel gekneusd en wordt fietsen voorlopig even niet meer mogelijk.
Wat loopt u daardoor mis? Uw dagelijkse inkomsten uit loon. Uw bewegingsvrijheid om bijvoorbeeld boodschappen te doen. U bent nu meer afhankelijk geworden van de hulp van anderen. De impact van een ongeluk is merkbaar op vele gebieden in ons leven.
Uiteraard komt de vraag: wat gaat er allemaal vergoed worden van al die extra kosten die ik maak? Wat mag ik gaan claimen? Het antwoord daarop is dat, bij schuld van de tegenpartij, u al deze extra kosten kan claimen voor vergoeding.
U bent tenslotte slachtoffer van de fout van een ander. Van de ene dag op de andere wordt u opgezadeld met vele extra kosten. Degene die verantwoordelijk is voor dit letsel en de kosten die daarop volgen, is wettelijk verplicht om al deze schade te vergoeden.
De hoogte van een vergoeding hangt wel af van de aansprakelijkheid. Zoals besproken worden alle kosten vergoed als er sprake is van volledige aansprakelijkheid. Mocht een tegenpartij gedeeltelijk aansprakelijkheid zijn, dan moet hij vergoeding geven voor dat gedeelte.
Wat u spendeert aan medische kosten kunt u dus allemaal claimen bij volledige aansprakelijkheid van de veroorzaker van het ongeluk. Dat geldt voor uw eigen risico, wat in één keer op is door dit ongeval, eigen bijdrages aan medicijnen bij de apotheek, en alle voorkomende kosten. Elke dag die u spendeert in een ziekenhuis kan geclaimd worden, dit is wettelijk vastgesteld.
Bezoekjes aan uw huisarts, therapeut, specialist, ziekenhuis, of revalidatiearts, worden allemaal vergoed. De reiskosten voor dit soort bezoekjes kunnen aanzienlijk oplopen. Daarnaast, mocht u met de auto gaan naar deze afspraken, worden ook al uw parkeerkosten vergoed.
Uw leven komt door dit ongeluk tot een plotseling stop. Niet alles wat u daarvoor kon doen is nu nog mogelijk. U komt daardoor in een afhankelijkheidspositie aan anderen, die gaan nu de zaken regelen die u niet meer kan regelen door uw letsel.
Wat voor schadevergoeding is hiervoor mogelijk, als u mensen moet gaan inschakelen om deze werkzaamheden voor u te doen? Denkt u daarbij aan boodschappen doen, lichte reparaties in het huis, allemaal zaken die u niet meer optimaal kunt uitvoeren, maar die wel gewoon doorgaan. Voor al deze extra onvoorziene kosten kunt u ook een schadevergoeding claimen.
Afhankelijk van de zwaarte van het opgelopen letsel, kunt u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden. Deze gemiste inkomsten kunnen aanzienlijk oplopen na verloop van tijd. Deze gemiste inkomsten moeten wel worden vergoed, het is immers niet uw schuld dat u het slachtoffer bent geworden van een ongeluk. Uw salaris, gemiste promoties en bonussen en pensioen, al deze inkomsten mogen worden geclaimd op de veroorzaker van het ongeluk bij volledige aansprakelijkheid.
Niet allen kosten hebben wij hier besproken. Wij noemen nog een aantal praktische kosten die spelen en te vergoeden zijn:
Kosten voor rechtsbijstand
Telefoonkosten
Vertraging van studie
Kosten voor huishoudelijke hulp
Maandelijkse uitgaven die doorgaan zoals sportabonnementen
Rentekosten over het schadebedrag
Verhuiskosten
Er is nog een schadepost die niet in geld is uit te drukken. Dat is de emotionele schade die u heeft opgelopen tijdens en na het ongeluk. Het voorval kan zich gedurende maanden of soms jaren blijven herhalen in uw gedachten. Het kan uw angst en paniekaanvallen geven, nachtrust kosten, en een angst om nog deel te nemen aan het verkeer.
Dit zijn allemaal zaken die niet in geld kunnen worden uitgedrukt, maar waar u wel zeker veel letsel aan over heeft gehouden. Dit psychische leed, als gevolg van het ongeluk, noemt men smartengeld.
Smartengeld is een schadevergoeding voor niet-materiële schade. Dit is in feite onzichtbare schade, oftewel schade die niet aan de buitenkant zichtbaar is, zoals schade aan een auto. Dat maakt de schade echter niet minder ernstig, het innerlijke leed is iets waar een slachtoffer nog jaren lang last van kan hebben. Dit leed is soms lastig te vertalen naar bedragen in geld. De hoogte van deze vergoeding kan pas worden vastgesteld na een medische diagnose.
Herkent u zichzelf in de beschrijving die wij zojuist hebben gegeven over letselschade? Bent u betrokken geweest bij een verkeersongeval maar weet u juridisch gezien niet waar u recht op heeft? Aarzel niet langer laat een letselschade jurist van aanrijdinggehad.nl contact met u opnemen. Het advies wat u van onze ervaren juristen krijgt is geheel kosteloos. Wij behandelen dit soort zaken al jaren, en hebben de expertise om u verder te helpen in een succesvolle afhandeling. Vaak is er veel meer mogelijk dan u wellicht weet.
Laat u deskundig, en kosteloos, adviseren over de schadevergoedingen die u rechtelijk toekomen. Laat u gegevens achter of vul het contactformulier hier in. En binnen 48 uur weet u waar u recht op heeft.
Het advocatenkantoor waar Aanrijding Gehad mee samenwerkt is Arcus Letselschade. Arcus Letselschade werkt landelijk, en behartigt de belangen van slachtoffers van aanrijdingen. Arcus staat voor deskundigheid en een transparante, voortvarende behandeling van de schade. Uit de Google reviews blijkt dat de werkwijze van de specialisten van Arcus Letselschade zeer goed gewaardeerd wordt:
Na een ongeluk staat je hoofd niet naar administratieve rompslomp op juridisch gebied. Emotioneel niet maar het ontbreekt u geheel logisch ook aan kennis en expertise.
In geval van een aanrijding/verkeersongeval heeft u veelal recht op een schadevergoeding.
Onze aangesloten specialistische letselschade advocaten weten exact of en hoe snel u in aanmerking komt voor een schadevergoeding
Het melden van een aanrijding is geheel gratis en vrijblijvend. Kunnen wij u niet verder helpen, hoeft u niks te betalen.